BLOG

Analitik Otomasyonu Tanımlandı: Otomasyonun Beş Faydası

İster veri hazırlık ve birleştirme işlemlerini otomatikleştiriyor ister makine öğrenimi modellerini hızla oluşturuyor olun, analitik otomasyonu her yerdeki veri çalışanları için mümkün olanın sınırlarını genişletiyor.

BLOG

Analitik Otomasyonu Tanımlandı: Otomasyonun Beş Faydası

Bazıları otomasyonun tekrar eden görevleri kolaylaştırmak ve insan emeğini ortadan kaldırmak için bir sistem uygulamakla ilgili olduğunu iddia etse de, gerçek çok daha incelikli ve umut vericidir. İnsanların halihazırda yapmakta olduğu işleri otomatikleştirmekten daha fazlası olan otomasyon - akıllıca yapıldığında - insanları yükseltir ve güçlendirir, hayatlarını kolaylaştırırken daha stratejik işler yapmalarına yardımcı olur.

Otomasyon sayesinde veri çalışanları daha büyük soruları yanıtlayabilir, daha dönüştürücü iş sonuçları arayabilir ve her gün değerli dakikalarını tüketen zaman alıcı, manuel görevlerin yükünü hafifletebilir.

Bu blogda, ister veri analisti, ister veri bilimcisi olun, günlük işlerinizde analitik otomasyonunu nasıl kullanabileceğiniz ve neden kullanmanız gerektiği de dahil olmak üzere analitik otomasyonun ne olduğunu keşfediyoruz.

Analitik Otomasyonu Nedir?

Verileri düzenlemek, ayrıştırmak, temizlemek ve biçimlendirmek gibi iş gününüzü işgal eden tüm bu zaman alıcı görevleri gözünüzde canlandırın. Tüm bu manuel, tekrarlayan görevler otomasyon için oldukça uygun görevlerdir.

Analitik otomasyonu, uçtan uca analitiği otomatikleştirmek için yazılım ve yapay zekanın - tipik olarak makine öğrenimi(ML) algoritmaları veya üretken yapay zeka - kullanılmasıdır. İş süreci otomasyonuna (BPA) benzer şekilde, analitik otomasyonu, birleşik ve uçtan uca bir analitik iş akışı oluşturmak için farklı sistemleri (örneğin, veri ambarınız ve analitik platformunuz) birbirine bağlar.

Analitik otomasyonu çözümleri, veri toplama, verileri hazırlama ve harmanlama, verileri analiz etme, raporlar oluşturma, modeller oluşturma ve hatta paydaşlar için e-posta özetleri oluşturma dahil olmak üzere analitik yaşam döngüsünün herhangi bir parçasını otomatikleştirebilir.

Otomatik analitik türleri şunları içerir: 

Otomatik makine öğrenimi (AutoML): AutoML platformları, veri çalışanlarının low-code, no-code çözümler kullanarak modelleri hızla dağıtmasına yardımcı olur. Bu çözümler, bir iş probleminin tanımlanması, doğru özelliklerin seçilmesi ve bu model için kodun yazılması dahil olmak üzere model oluşturma sürecinin her adımını otomatikleştirebilir.

Üretken Yapay Zeka: Günümüzde birçok analitik otomasyon çözümü, üretken yapay zeka özelliklerini araçlarına entegre ederek veri çalışanlarının analitik yaşam döngüsünün adımlarını daha da otomatikleştirmesine yardımcı oluyor. Örneğin, Alteryx'teki üretken yapay zeka özellikleri, bir analitik iş akışının amacı, girdileri, çıktıları ve temel mantık adımlarının özetlerini oluşturarak yönetişim ve dokümantasyon konusunda size yardımcı olabilir. Bu özellikler, içgörüleri kilit paydaşlarla paylaşmak için hızlı bir şekilde sunum veya e-postalar oluşturmanıza da yardımcı olabilir.

Analitik otomasyon: Alteryx gibi analitik otomasyon platformları, veri alma, hazırlama ve harmanlama, dönüştürme ve raporlama dahil olmak üzere uçtan uca analitik süreçleri otomatikleştirebilir. Görsel, sezgisel bir arayüzle analitik iş akışlarını bir kez oluşturabilir ve ardından bunları sonsuza kadar otomatikleştirebilirsiniz. Bu çözümler, bir analitik iş akışının sonunda bir dosyayı veya veri setini otomatik olarak değiştirebilen bir RPA sistemi gibi farklı çözümleri birbirine bağlayabilir.

İş zekası: İş zekası, verileri analiz etmek ve bu içgörüleri veri görselleştirmeleri ve gösterge tabloları aracılığıyla paylaşmak için kullanılan stratejileri ve teknolojileri ifade eder. Otomatik analitik, iş zekası adımlarını otomatikleştirebilir, verilerinizdeki gizli içgörüleri otomatik olarak ortaya çıkarabilir ve hatta kilit paydaşların bilinçli kararlar vermek için ihtiyaç duydukları bilgilere her zaman sahip olmalarına yardımcı olmak için gösterge tabloları oluşturabilir.

Analizlerinizi neden otomatikleştirmelisiniz?

Daha hızlı içgörülerden hataları azaltmaya kadar, otomatik analiz kullanmanız için birkaç neden;

Manuel işleri azaltın

Elektronik tablolarda manuel veri hazırlama ve temizleme yıllardır veri çalışanlarının baş belası olmuştur; bir araştırmaya göre tipik bir analist günde iki saatini sadece veri hazırlamaya ayırmaktadır. Analitik otomasyonu aynı işi saniyeler içinde yaparak veri işleme süresini %80 oranında azaltır.

İçgörüleri daha hızlı keşfedin

Çoğu kurumsal analitik iş akışında milyonlarca satır veri kullanılır. Tablo halindeki çalışma sayfaları büyük veri çağına ayak uyduramaz. Analitik otomasyonu, yalnızca daha hızlı analiz için işlemeyi bir sunucuya aktarmakla kalmaz, aynı zamanda analitik yaşam döngüsünün birden fazla bölümünü otomatikleştirerek her seferinde zamandan tasarruf edebilir.

Hatalardan kaçının

Elektronik tablolarda çalışmak, küçük hücrelerde gerçekleşen büyük hacimli verilerle karmaşık hesaplamaları içerir. Alteryx gibi analitik otomasyon çözümleri, iş akışınızın her adımında verilerinize tam olarak ne olduğunu görebileceğiniz görsel bir arayüze sahiptir ve maliyetli hatalardan kaçınmanıza yardımcı olur. Buna ek olarak, kopyalama ve yapıştırma ve değerleri manuel olarak yazma gibi manuel işler hataya daha yatkındır. Otomasyon, yazım hatası riskini azaltmak için bu görevleri kolaylaştırabilir.

Kariyerinizde öne çıkın 

Gerçek zamanlı içgörüler bulduğunuzda, işletmenize para tasarrufu sağladığınızda ve hatalardan kaçındığınızda fark edilmeniz kaçınılmazdır. Analitik otomasyon çözümleri, eskisinden daha fazlasını başarmanıza yardımcı olarak kariyerinizde ön plana çıkmanıza yardımcı olabilir.

Analizlerinizi otomatikleştirme: başlangıç

Otomatik analizler kuruluşunuzun ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı görünebilir ancak başlangıç için önerdiğimiz birkaç adımı burada bulabilirsiniz:

  1. İş probleminizi tanımlayın

Öncelikle otomatik bir analitik çözümüyle neyi çözmeye çalıştığınızı belirleyin. Hazırlık ve birleştirmeyi otomatikleştirmeye mi yoksa makine öğrenimi modellerini hızla yinelemeye mi çalışıyorsunuz? Hedefinizi anlayarak ekibiniz için doğru olan otomatik analitik çözüm türünü seçebilirsiniz.

  1. Doğru çözümü seçin

Bazı otomatik analitik çözümleri uçtan uca analitiği ve sayısız kullanım durumunu kapsar. Diğerleri ise çok daha spesifik çözümler sunar örneğin bir pazarlama kampanyasını optimize etmek veya gelir tahmini yapmak gibi. Hangi iş sorununu çözmeye çalıştığınızı öğrendikten sonra, bu sorunu karşılayan ve kurumsal düzeyde, yani sağlam güvenlik özelliklerine sahip ve mevcut altyapınız, verileriniz ve uygulamalarınızla kolayca entegre olacak bir çözüm arayın. Bu, beklenmedik aksaklıklar olmadan hızlı bir şekilde çalışmaya başlayabilmenizi sağlayacaktır.

  1. Uygun verileri toplayın

Bir çözümü uygulamaya koyduktan sonra analiz etmek istediğiniz verileri topladığınızdan emin olun (CRM, ERP, finansal sistemler, sosyal medya hesapları, web analizleri gibi) Ardından analiz iş akışınızı oluşturun ve sürecin tamamen otomatik olarak çalışmasını izleyin.

Analitik Otomasyonu Örnekleri

İşte analitik otomasyonunun iş başında olduğu birkaç örnek;

Talep tahmini

Perakendecilerin her zaman ne kadar stok sipariş etmeleri gerektiğini ve ne zaman sipariş etmeleri gerektiğini bilmeleri gerekir. Talep tahmini, tedarikçiden, rafa kadar ürünlerin teslimatını modelleyerek tahminleri ortadan kaldırabilir.

Analitik otomasyonu, üç hızlı adımda talep tahmin modelleri oluşturmanıza yardımcı olabilir.

  • Veri Bağlantısı: Geçmiş satış verilerini ve tedarik zinciri kapasitesi verilerini otomatik olarak çekin.
  • Hazırlayın ve Karıştırın: Bir modele girmek için verileri harmanlayın ve biçimlendirin.
  • Tahmine dayalı bir model oluşturun: Gelecekte beklenen satışları tahmin eden bir model (low-code veya no-code) oluşturun.

Finansal tahminlerde senaryo analizi

FP&A uzmanları, finansal modellemelerinin önemli bir kısmı için genellikle elektronik tablolardaki Veri Tablosu özelliğine başvururlar. Örneğin, uygun faiz oranı ve vade aralığına sahip tablolar oluşturarak, ardından veri tablosu girdilerini belirleyerek ve sonuçları üreterek senaryo analizi yaparlar. Bu, çok çeşitli senaryoları keşfetmelerine olanak tanısa da, zaman alıcı ve hataya açık bir yaklaşım olduğu bilinmektedir. Bir analitik otomasyon çözümü ile elektronik tabloların VeriTablosu işlevini kopyalayarak çok daha az işle daha fazla doğruluk elde edebilirsiniz.

Alteryx gibi analitik otomasyon platformları ile şunları yapabilirsiniz;

  • Zamandan tasarruf edebilir ve hataları azaltabilirsiniz
  • Birden fazla senaryo için veri tabloları oluşturabilir ve ilk testten sonra parametreleri kolayca değiştirebilirsiniz.

Ay sonu kapanış otomasyonu

Her ayın kapanmasına yakın, personel muhasebecileri ayın mali işlemlerinin tamamının kaydedildiğinden emin olmak için mutabakat sürecine başlar. Bu, gözden kaçan faturaların gönderilmesini, envanterdeki tutarsızlıkların giderilmesini, bütçelerin harcamalarla karşılaştırılmasını, sonuçların analiz edilmesini ve raporların hazırlanmasını içerebilir.

Alteryx gibi analitik otomasyon platformları ile şunları yapabilirsiniz;

  • Birden fazla kaynak dosyayı birlikte yüklemek, birbiriyle ilişkilendirmek ve aylık verilere birden fazla görünüm oluşturmak için gereken eforu ve zamanı azaltın.
  • Muhasebecilerin kullanabileceği veya ek değişiklikler için devredebileceği veri setleri halinde raporların planlanması, seçilmesi, filtrelenmesi, birleştirilmesi ve biçimlendirilmesinde insan hatasını ortadan kaldırmak için tüm iş akışınızı otomatikleştirin.
  • Her ay otomatik olarak gerçekleştirilen rutin hesaplamalarla muhasebecilerin zamanını daha yüksek değerli görevler için değerlendirin.

Analitik otomasyonuna bugün başlayın

İster veri hazırlık ve birleştirme işlemlerini otomatikleştiriyor ister makine öğrenimi modellerini hızla oluşturuyor olun, analitik otomasyonu her yerdeki veri çalışanları için mümkün olanın sınırlarını genişletiyor. Kurumsal Analitik için Alteryx AI Platformu ile, tüm analitik yaşam döngüsünü otomatikleştirmek için self servis analitiği kullanabilirsiniz.

Verilere her yerden, her zaman erişin; bu verileri saniyeler içinde hazırlayın ve analiz edin; kodlu veya kodsuz tahmine dayalı modeller oluşturun ve içgörüleri paydaşlarla hızlı bir şekilde paylaşmak için gösterge tabloları ve e-posta özetleri oluşturun - bunların tümü, işletmenizin ihtiyaç duyduğu içgörüleri her zamankinden daha hızlı ve daha kolay bir şekilde ortaya çıkarmak için. Analitik otomasyonuna başlamaya hazır mısınız? Daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz
Güncel Duyurular için
E-Mail Listesine Kayıt Olun!
BAŞARI HİKAYESİ

Mercanlar Cloud Data Warehouse Modernization

HEMEN İZLE
HEMEN İNCELE
REFERANSLARIMIZ

Başarılı İş Ortaklarımıza Katılın!

Sektöründe öncü 120'den fazla şirket ile 200'den fazla başarılı proje geliştirerek Türkiye'nin alanında lider şirketleri ile çalışıyoruz.
Siz de başarılı iş ortaklarımız arasındaki yerinizi alın.

İlETİŞİM FORMU

Sizi Tanımak için Sabırsızlanıyoruz

Formu doldurarak çözüm danışmanlarımızın tarafınıza en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayın.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
İLETİŞİME GEÇ
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. “Kabul Et” butonuna tıkladığınızda bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Çerezleri nasıl kullandığımız, sildiğimiz ve engellediğimiz ile ilgili detaylı bilgi için lütfen Gizlilik Politikası sayfasını okuyunuz.