BLOG

Google Cloud Next'24 Etkinliğinde Öne Çıkanlar

Bu yıl 9-11 Nisan’da gerçekleşen Google CloudNext etkinliğinde Google Cloud teknolojilerine dair heyecan verici birçok yenilik ve servis tanıtıldı. Geçen sene Google Cloud Next ‘23 etkinliğinde yaptığımız gibi bu yenilikleri aşağıda sizin için özetledik.

BLOG

Google Cloud Next'24 Etkinliğinde Öne Çıkanlar

Bu yıl 9-11 Nisan’da gerçekleşen Google CloudNext etkinliğinde Google Cloud teknolojilerine dair heyecan verici birçok yenilik ve servis tanıtıldı. Geçen sene Google Cloud Next ‘23 etkinliğinde yaptığımız gibi bu yenilikleri aşağıda sizin için özetledik.

Yapay Zekayla Optimize Edilmiş Altyapı ile Ölçeklendirin

  • A3 Mega: Gelecek ay, NVIDIA ile geliştirilen ve H100 Tensor Core GPU'ları kullanan yeni bir GPU tabanlı bulut sunucusu kullanıma hazır olacak ve A3 bulut sunucularına kıyasla GPU başına iki kat daha fazla bant genişliği sunarak zorlu iş yüklerine hizmet edecek. Ayrıca Confidential A3 modeli, hem eğitim hem de çıkarım süreçleri sırasında hassas veriler ve yapay zeka görevleri için gelişmiş koruma sağlayacak.
  • NVIDIA HGX B200 ve NVIDIA GB200 NVL72: Google Cloud, 2025'in başlarında en yeni NVIDIA Blackwell platformunu iki sürüm halinde sunacak:

Yoğun yapay zeka, veri analizi ve HPC görevleri için özel olarak tasarlanmış HGX B200, ve gerçek zamanlı büyük dil modeli çıkarımı ve trilyon parametre ölçekli modellerin kapsamlı eğitimi için optimize edilmiş GB200 NVL72.

  • TPU v5p: Google'ın training ve inference amaçlı güçlü yapay zeka hızlandırıcısı olan ve önceki modele kıyasla pod başına dört kat daha fazla işlem gücüne sahip olan TPU v5p'nin genel kullanılabilirliği açıklandı. Ek olarak, Google Kubernetes Engine (GKE) artık TPU v5p'yi destekliyor; bu da geçen yıl GKE'de GPU ve TPU kullanımında %900'lük önemli bir artışı gözler önüne seriyor.
  • Yapay zekayla optimize edilmiş depolama seçenekleri: Cloud Storage FUSE ve Parallelstore'daki gelişmiş önbelleğe alma özellikleri aracılığıyla training hızı artırılıyor ve verilerin müşterinin TPU'suna veya GPU'suna daha yakın olması kolaylaştırılıyor. Ek olarak, önizleme aşamasında tanıtılan yeni nesil blok depolama hizmeti Hyperdisk ML, model yükleme sürelerini tipik alternatiflere kıyasla 3.7 kata kadar hızlandırıyor.
  • Dynamic Workload Scheduler için yeni seçenekler: Başlangıç zamanı güvencesi için takvim modu (calendar mode) ve optimize edilmiş ekonomi için esnek başlangıç, müşterilerin karmaşık training ve inferencing işlerinin dağıtımı için verimli kaynak yönetimi sağlamasına yardımcı olacaktır.

Google Distributed Cloud (GDC), kuruluşlara kendi özel gereksinimlerine göre uyarlanmış ortamı, yapılandırmayı ve kontrolleri seçme yetkisi verir.

GDC’e ait duyurulan yeni özellikler:

  • GDC’de NVIDIA GPU’ları: Hem connected hem de air-gapped yapılandırmalar için NVIDIA GPU'ları GDC'ye getiriliyor. Bunların her biri, AI modellerini verimli bir şekilde çalıştırmak için yeni GPU tabanlı örnekleri destekleyecektir.
  • GDC’de GKE: Önde gelen yapay zeka şirketlerinin Google Cloud'da kullandığı GKE teknolojisinin aynısı GDC'de de mevcut olacak.
  • Support AI Modelleri: Gemma ve Llama 2 gibi çeşitli açık yapay zeka modelleri, hem air-gapped hem de connected edge environmentlarda çalışmak üzere GDC'de doğrulanıyor.
  • Vector Search için AlloyDB Omni: AlloyDB Omni for Vector Search, GDC'de arama ve bilgi alımını mümkün kılmak, özel ve hassas verilere dikkat çekici derecede düşük gecikme süresiyle hizmet vermek üzere tanıtıldı.
  • Sovereign Cloud: GDC, en katı düzenleme taleplerini karşılamak için yerel operasyonlarla tamamen air-gapped bir kurulumla sağlanabilir; Google veya seçilen bir iş ortağı tarafından tam sürdürülebilirlik ve yönetim seçenekleri sunar. Kullanıcılar mevzuat değişikliklerine anında uyum sağlama esnekliğiyle tam kontrole sahip olur.

Her iş yükü yapay zeka içermese de web sunucularından konteynerli mikro hizmetlere kadar tüm bulut tabanlı görevler için optimizasyon önemlidir.

  • Google Axion: Veri merkezi için tasarlanan ilk özel Arm tabanlı CPU, mevcut nesil x86 tabanlı bulut sunucularına kıyasla %50'ye kadar daha iyi performans ve %60'a kadar daha iyi enerji verimliliği sunar.

Ayrıca genel amaçlı VM portföylerindeki iki yeni makine serisi olan N4 ve C4, C3makine ailesindeki native-bare-metal makine şekilleri, Hyperdisk Gelişmiş Depolama Havuzlarının genel kullanılabilirliği ve bunlara benzer birçok şey duyuruldu.

Vertex AI ile Agentlar Oluşturun

Kurumsal bir yapay zeka platformu olan Vertex AI, üst düzey bir altyapı üzerine inşa edilmiştir ve üretken yapay zeka modellerinin keşfini, özelleştirilmesini, artırılmasını, devreye alınmasını ve yönetimini kolaylaştıran tek birleşik platform olarak hizmet vermektedir. Gemini, Claude 3, Gemma, Llama 2 ve Mistral dahil olmak üzere 130'dan fazla modelin mevcut olmasıyla genişletilmiş erişim, müşterilere model seçiminde benzersiz bir seçenek sunuyor.

  • Gemini 1.5 Pro: Şu anda genel önizlemede olan Gemini 1.5 Pro, 1 milyona kadar jetonu destekleyen dünyanın en büyük bağlam penceresine sahiptir. Ek olarak platform, 1 saatlik videolar, 11 saatlik ses dosyaları, büyük codebaseler veya 700.000'den fazla kelime dahil olmak üzere kapsamlı veri akışlarının işlenmesine olanak tanıyan ses dosyası işleme yetenekleri sunar.
  • Claude 3: Anthropic'in gelişmiş modelleri olan Claude 3 Sonnet ve Claude 3 Haiku, yakın bir ortaklığın yardımıyla artık genel olarak Vertex AI'de mevcuttur; Claude 3 Opus'un ise önümüzdeki haftalarda satışa sunulması bekleniyor.
  • CodeGemma: Gemini modelleriyle aynı araştırma ve teknolojiyi kullanarak geliştirilen bir dizi hafif, son teknolojiye sahip açık model olan Gemma, kod oluşturma ve yardım için özel olarak tasarlanmış, CodeGemma adı verilen ve artık Vertex AI üzerinden erişilebilen geliştirilmiş bir sürümü sunuyor.
  • Imagen 2.0: En yeni metin-görüntü teknolojisi, güvenlik filtreleri ve dijital filigranlarla donatılmış, gifler gibi animasyonlu görüntülerin oluşturulmasını sağlayan metinden canlı görüntüye işlevsellik de dahil olmak üzere, belirli marka ihtiyaçlarını karşılamak üzere uyarlanmış çeşitli görüntü oluşturma özellikleri sunar. Ayrıca, inpainting ve outpainting gibi gelişmiş fotoğraf düzenleme özellikleri artık genel olarak mevcuttur ve düzenleme yeteneklerini önemli ölçüde artırır.
  • Digital Watermarking: Google DeepMind'ın SynthID'si tarafından desteklenen bu özellik, artık Imagen 2.0 tarafından üretilen yapay zeka tarafından oluşturulan görüntüler için genel olarak kullanılabilir durumdadır.

Doğru modeli seçip ayarladıktan ve temellendirdikten sonra Vertex AI, modelleri dağıtmanıza, yönetmenize ve izlemenize yardımcı olabilir. Buna bağlı olarak MLops yetenekleri duyuruldu:

  • Prompt management tools (İstemci yönetim araçları): Bu araçlar, notlar ve durum içeren yerleşik istemler üzerinde işbirliği yapmanıza, zaman içindeki değişiklikleri izlemenize ve farklı istemlerden gelen yanıtların kalitesini karşılaştırmanıza olanak tanır.
  • Automatic side-by-side (AutoSxS): Artık genel kullanıma sunulan AutoSxS, bir yanıtın neden diğerinden daha iyi performans gösterdiğine dair açıklamalar ve kesinlik puanları sağlayarak kullanıcıların değerlendirmenin doğruluğunu anlamalarına yardımcı oluyor.
  • Rapid Evaluation özelliği: Şimdi önizleme aşamasında olan bu özellik, müşterilerin prompt design’ı yenilerken daha küçük veri kümesindeki modelleri hızlı bir şekilde değerlendirmesine yardımcı oluyor.

Son olarak Vertex AI Agent Builder, agent oluşturma ve dağıtımını kolaylaştırmak için temel modelleri, Google Search’ü ve geliştirici araçlarını birleştirir. Sağlam temellendirme, orkestrasyon ve augmentation özelliklerine sahip, kodsuz bir agent oluşturucu konsolu sunarak Google Search ve organization verileriyle entegre çeşitli nesil yapay zeka aracılarının hızlı bir şekilde geliştirilmesine olanak tanır.

Detaylı bilgi almak için tıklayınız

Gelişimi Hızlandırın

Kurumsal bir yapay zeka kod yardımı çözümü olan Gemini Code Assist, Google geliştiricileri arasında önemli gelişmeler sergiledi; ortak görevlerin tamamlanma süresinde %40 daha hızlı ve yeni kod yazmak için harcanan sürede %55 azalma gösterdi.

Gemini Code Assist, özel codebaselerle entegrasyonu kolaylaştırarak şirket içi, GitHub, GitLab, Bitbucket veya diğer birçok platform gibi çeşitli konumlardan erişilebilirlik sağlar. Bu konu hakkında geliştiricilerin sektör liderliğini daha da geliştirmek için de önemli duyurular yapıldı:

  • Gemini Code Assist'te Gemini 1.5 Pro: Artık özel önizlemede olan bu yükseltme, 1 milyon tokenlık devasa bir bağlam penceresi getirerek en büyük projeler için bile kodlamada devrim yaratıyor. Gemini Code Assist artık daha doğru kod önerileri, daha derin içgörüler ve kolaylaştırılmış iş akışları sunuyor.
  • Gemini Cloud Assist: Bu, uygulama yaşam döngünüz boyunca yapay zeka yardımı sağlayarak uygulamanızın performansını ve maliyetlerini tasarlamanızı, güvenliğini sağlamanızı, çalıştırmanızı, sorun gidermenizi ve optimize etmenizi kolaylaştırmayı sağlıyor.

Verilerle Yapay Zekanın Potansiyelini Ortaya Çıkarın

Google Cloud, yapay zekanın temelli kurumsal verilerle entegrasyonunu sağlayarak veri gizliliğini ve güvenliğini sağlar. AI-ready Data Cloud'daki son gelişmeler arasında, AlloyDB ve BigQuery gibi veritabanları genelinde LLM entegrasyonu ve vektör eşleştirme yetenekleri yer alıyor; veri ekiplerine çok modlu analiz ve gelişmiş muhakeme için Gemini modellerini kullanma yetkisi veriliyor, sağlık hizmetleri, tedarik zinciri yönetimi gibi çeşitli sektörlerdeki operasyonlar geliştiriliyor.

Kuruluşların veri agentları oluşturmasına yardımcı olacak yeni geliştirmeler duyuruldu:

  • BigQuery’de Gemini: BigQuery'deki Gemini, veri ekiplerine veri hazırlama, keşfetme, analiz ve yönetişim konularında yardımcı olmak için yapay zekadan yararlanıyor. Ayrıca yeni BigQuery veri kanvası, veri işlem hatlarının oluşturulmasına ve yürütülmesine olanak tanıyarak, her ikisine de önizlemede erişilebilen, doğal dil ve yerleşik görselleştirmeler içeren not defteri benzeri bir arayüz sunar.
  • Databaseler’de Gemini: Bu, verileri eski sistemlerden güvenli ve emniyetli bir şekilde taşımanızı kolaylaştırır; örneğin veritabanınızı AlloyDB gibi modern bir bulut veritabanına dönüştürmek gibi.
  • Vektör indeksleme: Doğrudan BigQuery ve AlloyDB'de vektör indekslemeyi kullanan yeni sorgu yetenekleri, verilerinizin depolandığı yer üzerinde yapay zekadan yararlanmanıza olanak tanıyarak gerçek zamanlı ve doğru yanıtlara olanak tanır.
  • Looker’da Gemini: Veri agentlarının iş akışlarıyla kusursuz entegrasyonunu kolaylaştıran yeni özellikler önizleme aşamasında sunuluyor. Ayrıca gelişmiş yapay zeka özellikleri, Google Workspace ile entegre olarak iş verileriyle etkileşime olanak sağlar.

Yapay Zeka Destekli Yeteneklerle Siber Güvenlik Duruşunuzu Geliştirin

  • Threat Intelligence’da Gemini: Doğal dili kullanarak, threat actor behaviorlarına ilişkin derinlemesine bilgiler sağlar. Gemini ile, potansiyel olarak kötü amaçlı kodların daha büyük örnekleri analiz edilebilir, bu da modül etkileşimlerinin incelenmesine ve kodun gerçek amacının ortaya çıkarılmasına olanak tanır.

  • Security Operations’da Gemini: Yeni bir destekli araştırma özelliği, doğal dili tespitlere dönüştürür, olay verilerini özetler, gerçekleştirilecek eylemleri önerir ve conversational chat yoluyla kullanıcıları platformda yönlendirir.

Google Workspace ile Verimliliği Artırın

Dünyanın önde gelen üretkenlik paketi Google Workspace, bireyler ve kuruluşlar genelinde 3 milyardan fazla kullanıcıya ve 10 milyon ödeme yapan müşteriye hizmet veriyor. Geçtiğimiz yıl, Gmail, Docs, Sheets ve diğer araçlara yerleşik yapay zeka destekli bir aracı olan Gemini for Workspace'in entegrasyonu da dahil olmak üzere, kurumsal kullanıcılar arasında kayda değer benimseme oranları da dahil olmak üzere önemli iyileştirmeler yapıldı.

  • Google Vids: İşe yönelik yeni yapay zeka destekli video oluşturma uygulaması, video, yazma, prodüksiyon ve düzenleme yardımını tek bir araçta birleştiriyor. Düzenlenebilir storyboard'lar oluşturur, hazır medyadan önerilen sahneleri kullanarak taslakları birleştirir ve seslendirme seçenekleri sunar; bunların tümü Workspace ortamında, kullanıcı dostu bir arayüze ve güvenli işbirliği yeteneklerine sahiptir.
  • AI Meetings ve Messaging add-on: Bu işbirliği aracının maliyeti, "benim için not al", sohbet özetleme ve 69 dilde (4.600 dil çiftine eşit) gerçek zamanlı çeviri ile kullanıcı başına aylık yalnızca 10 ABD dolarıdır.
  • Yeni AI Security add-on: Workspace yöneticileri artık gizliliği koruyan yapay zeka modellerini ve kuruluşlarına göre uyarlanmış DataLoss Prevention kontrollerini kullanarak hassas dosyaları ve verileri otomatik olarak sınıflandırma ve koruma olanağına sahip. Kullanıcı başına aylık 10 ABD doları tutarında fiyatlandırılan AI Security eklentisi çoğu Workspace planıyla uyumludur.

Yapay Zeka Agentlarından Yararlanın

  • Customer Agents: Müşteri ihtiyaçlarını anlayabilir, ürünler hakkında bilgi sahibi olabilir, uygun etkileşimi kolaylaştırabilir ve sonuçta işletmenizle kusursuz etkileşimi geliştirebilir. Etkili müşteri temsilcileri web, mobil, çağrı merkezi ve satış noktası gibi çeşitli kanallarda metin, ses ve diğerleri dahil olmak üzere birçok yöntemi kullanarak çalışır.
  • Employee Agents: Tüm çalışanlarınızın daha üretken olmasına ve birlikte daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Çalışan temsilcileri süreçleri kolaylaştırabilir, tekrarlanan görevleri yönetebilir, çalışanların sorularını yanıtlayabilir, ayrıca kritik iletişimleri düzenleyebilir ve çevirebilir.
  • Creative Agents: Görseller ve slaytlar üzerinde çalışarak ve konseptleri sizinle birlikte keşfederek en iyi tasarımcı ve prodüksiyon ekibi olarak hizmet verebilir. Yaratıcı temsilciler oluşturmak için en güçlü platform sağlanıyor ve birçok müşteri, pazarlama ekipleri, ses ve video prodüksiyon ekipleri ve yardıma ihtiyaç duyan tüm yaratıcı insanlar için temsilciler oluşturuyor.

Lider Bir Yapay Zeka Ekosistemi

GenAI’ı geniş çapta benimsemek için müşterilerin, en geniş uçtan uca yetenekler kümesini sağlayan, maliyet ve performans açısından yüksek düzeyde optimize edilmiş, seçenek sunan, mevcut sistemlerle entegrasyonu kolay ve desteklenen açık bir platform olan kurumsal bir yapay zeka platformuna ihtiyacı var. Geniş bir ekosistem tarafından Google yapay zeka platformu bu zorlukların üstesinden gelecek şekilde tasarlıyor. Google Cloud, yapay zeka yığınının her katmanında hem birinci taraf hem de genişletilebilir, iş ortaklarının etkin olduğu çözümler sunan tek büyük bulut sağlayıcısıdır. Google Cloud'un kendi ve iş ortaklarımızın yenilikleri sayesinde, müşterilerin GenAI uygulamaları oluşturmasına ve bu heyecan verici teknolojiyle iş değeri yaratmasına yardımcı olmak için altyapı, çipler, modeller, veri çözümleri ve AI araçları arasında seçim sunuluyor.

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz
Güncel Duyurular için
E-Mail Listesine Kayıt Olun!
BAŞARI HİKAYESİ

NISO Cloud Migration

HEMEN İZLE
HEMEN İNCELE
REFERANSLARIMIZ

Başarılı İş Ortaklarımıza Katılın!

Sektöründe öncü 120'den fazla şirket ile 200'den fazla başarılı proje geliştirerek Türkiye'nin alanında lider şirketleri ile çalışıyoruz.
Siz de başarılı iş ortaklarımız arasındaki yerinizi alın.

İlETİŞİM FORMU

Sizi Tanımak için Sabırsızlanıyoruz

Formu doldurarak çözüm danışmanlarımızın tarafınıza en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayın.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
İLETİŞİME GEÇ
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. “Kabul Et” butonuna tıkladığınızda bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Çerezleri nasıl kullandığımız, sildiğimiz ve engellediğimiz ile ilgili detaylı bilgi için lütfen Gizlilik Politikası sayfasını okuyunuz.