BLOG

Google Cloud Next '23 Etkinliğinde Öne Çıkanlar

Bu yıl 29-31 Ağustos’ta gerçekleşen Google Cloud Next etkinliğinde Google Cloud teknolojilerine dair heyecan verici birçok yenilik ve servis tanıtıldı. Öne çıkan gelişmeleri sizin için özetledik.

BLOG

Google Cloud Next '23 Etkinliğinde Öne Çıkanlar

Bu yıl 29-31 Ağustos’ta gerçekleşen Google Cloud Next etkinliğinde Google Cloud teknolojilerine dair heyecan verici birçok yenilik ve servis tanıtıldı. Aşağıda öne çıkan gelişmeleri sizin için özetledik.

Google Cloud’un Yeni Altyapı ve Araçları Duyuruldu

Cloud TPU v5e: En uygun maliyetli, çok yönlü ve ölçeklenebilir amaca yönelik tasarlanmış yapay zeka hızlandırıcısı. Cloud TPU v5e, on binlerce çipe ölçeklenebilir ve ayrıyeten verimlilik için optimize edilmiştir. Cloud TPU v4 ile karşılaştırıldığında training performansında 2 kat, inference (çıkarım) performansında 2,5 kata kadar artış sağlar.

A3 VMs with NVIDIA H100 GPU: En zorlu Gen-AI ve large language model (LLM) yeniliklerini mümkün kılmak için yüksek performanslı networking ve diğer geliştirmelerle amaca yönelik olarak tasarlanmıştır. Bu, önceki nesil A2'ye göre üç kat daha iyi training performansı elde etmesine olanak tanır.

GKE Enterprise: Zor ve önemli AI/ML iş yükleri için gerekli olan multi-cluster horizontal scaling’i mümkün kılar. GKE’nin sunduğu otomatik ölçeklendirme, iş yükü düzenleme ve otomatik yükseltme gibi avantajlar artık Cloud TPU v5e’de de mevcut.

Cross-Cloud Network: Müşterilerin herhangi bir buluttan Google hizmetlerine daha kolay erişmesini sağlamak için tasarlanmıştır, ağ gecikmesini %35'e kadar azaltır.

Google Distributed Cloud: İş yüklerini veri merkezlerinde çalıştırmak isteyen kuruluşların taleplerini karşılamak üzere tasarlanmıştır. Yeni nesil donanım ve yeni güvenlik özelliklerine ek olarak, Vertex AI entegrasyonları ve GDC Hosted üzerinde yeni managed AlloyDB Omni teklifi de sunuyor.

Vertex AI Platformunun Gelişmiş Özelliklerini Keşfedin

 

Müşterilerin makine öğrenimi (ML) modelleri oluşturmasına, dağıtmasına ve ölçeklendirmesine olanak tanıyan en kapsamlı AI platformu. Bu yılın Nisan-Temmuz ayları arasında 150 kattan fazla artan yapay zeka müşteri projelerinin sayısıyla muazzam bir kullanım oluştu. Müşteriler, Model Gardenlarımızda üçüncü taraf ve popüler açık kaynak versiyonları da dahil olmak üzere 100'den fazla temel modele erişebilirler. Bunların hepsi metin, sohbet, görseller, konuşma, yazılım kodu ve daha fazlası dahil olmak üzere farklı görevler ve farklı boyutlar için optimize edilmiştir.

PaLM 2, Imagen ve Codey Yükseltmeleri: Müşterilerin araştırma makaleleri ve kitaplar gibi daha uzun formdaki belgeleri kolayca işleyebilmesi adına PaLM 2 32k context windows’a güncellendi. Ayrıca Imagen de geliştirilip Codey’de de yeni dillere yönelik destek genişletiliyor.

Ayarlama araçları: PaLM 2 ve Codey için, adapter tuning genel kullanıma ve sırasıyla önizlemede sunuluyor; bu, 100 kadar az örnekle LLM performansının iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca Imagen için Style Tuning adı verilen yeni bir ayarlama yöntemi de sunuluyor; böylece işletmeler, az miktarda referans görselle kendi özel marka yönergelerine veya diğer yaratıcı ihtiyaçlarına uygun görseller oluşturabilirler.

Yeni modeller: Meta'dan Llama 2 ve Code Llama'nın ve popüler bir açık kaynak modeli olan Technology Innovative Institute'un Falcon LLM'sinin kullanıma sunulduğunu duyuruluyor, ayrıca Anthropic'ten Claude 2'nin ön duyurusu yapılıyor. Llama 2 durumunda hem adapter tuning hem de RLHF sunan tek bulut sağlayıcısı olunacak.

Vertex AI uzantıları: Developerlar, gerçek zamanlı bilgiler sağlayan, şirket verilerini birleştiren ve kullanıcı adına işlem yapan uzantılara erişebilir, bunları oluşturabilir ve yönetebilir. Bu durum kuruluşunuzun bir uzantısı (extension) olarak çalışabilen, özel bilgilere erişme ve CRM sisteminiz veya e-postanız gibi üçüncü taraf platformlarda işlem yapma yeteneğinin sağladığı Gen-AI uygulamaları için sonsuz yeni olasılıkların önünü açar.

Grounding: Vertex AI temel modelleri (foundation models), Search and Conversation üzerinde çalışan ve müşterilere daha doğru yanıtlar vermek için yanıtları kendi kurumsal verilerinde temellendirme olanağı sağlayan kurumsal temellendirme hizmeti duyuruluyor. Ayrıca, Google Search’ü destekleyen teknolojiyle temellendirmeyi test etmek için birkaç ilk müşteriyle de çalışılıyor.

Vertex AI’da Dijital Filigranlama (Digital Watermarking): Google DeepMind SynthID tarafından desteklenen bu konu filigranı doğrudan piksel görüntüsüne gömerek onu insan gözüyle görünmez hale getiren ve kurcalanmasını zorlaştıran son teknoloji ürünü bir teknoloji sunar. Dijital filigranlama, müşterilere yapay zeka tarafından oluşturulan görüntüleri sorumlu bir şekilde oluşturma ve tanımlama konusunda ölçeklenebilir bir yaklaşım sağlar. Google Cloud yapay zeka tarafından oluşturulan görüntüler için bu teknolojiyi sunan ilk hiper ölçekli bulut sağlayıcısı.

Colab Enterprise: Bu managed hizmet, Google'ın Colab notebookların kullanım kolaylığını kurumsal düzeyde güvenlik ve uyumluluk özellikleriyle birleştirir. Veri bilimcileri, Vertex AI platform özelliklerinin tamamına erişim, BigQuery ile entegrasyon ve hatta kod tamamlama ve oluşturma ile AI iş akışlarını (workflow) işbirliği içinde hızlandırmak için Colab Enterprise'ı kullanabilir.

 

Doğru modeli keşfetmek ve eğitmek için aynı derecede önemli olan şey verilerinizi kontrol etmektir. Başından beri Vertex AI'yı sıfır veri sızıntısıyla verileriniz, kodunuz ve IP'niz üzerinde tam kontrol ve ayrım sağlayacak şekilde tasarladık. Modelinizi Vertex AI ile (SaaS uygulamalarınızdan, veritabanlarınızdan veya diğer özel kaynaklardan alınan özel belgeler ve verilerle) özelleştirip eğittiğinizde, bu verileri temel modele maruz bırakmazsınız. Modelin anlık görüntüsünü alarak onu özel bir yapılandırmada birlikte eğitmenize ve kapsüllemenize olanak tanıyarak verileriniz üzerinde tam kontrol sahibi olmanız sağlanır. İstemleriniz (prompt) ve verileriniz ile çıkarım sırasındaki kullanıcı girişleri, modeller geliştirmek için kullanılmaz ve diğer müşterilerin erişimine açık değildir.

Google Cloud Teknolojisini Keşfedin!

Google Workspace ve Google Cloud’da Duet AI Özellikleri Nelerdir?

Mayıs ayında I/O'da Duet AI at I/O tanıtıldı; Workspace'te güçlü yeni özellikleri tanıtılıp Google Cloud'da code and chat assistance gibi developer featureları (geliştirici özellikleri) sergilendi. O zamandan bu yana, dünyanın dört bir yanındaki güvenilir test uzmanları Duet AI'ın gücünü deneyimledi; bununla birlikte Duet AI’ın yetenekleri genişletilmeye ve bunu Workspace ve Google Cloud'daki çok çeşitli ürün ve hizmetlere entegre edilmeye çalışıldı.

Workspace’ten bahsedecek olursak birkaç ay önce Duet AI'ın kullanıma sunulmasıyla birlikte kullanan ekipleri daha üretken hale getirecek bir dizi özellik sunuldu; örneğin Gmail ve Google Docs'da içerik yazmanıza ve hassaslaştırmanıza, Google Slides'da orijinal resimler oluşturmanıza, Google Sheets ile fikirleri eyleme ve verileri analizlere dönüştürmenize, Google Meet'te daha anlamlı bağlantılar kurmanıza ve daha fazlasını yapmanıza olanak sağlar. O zamandan bu yana binlerce şirket ve bir milyondan fazla güvenilir test uzmanı Duet AI'yı güçlü bir işbirliği ortağı olarak kullanırken her kullanıcının ve kuruluşun verileri üzerinde kontrol sahibi olmasını sağlamaya yardımcı oldu.

Yeni geliştirmeler:

Google Meet’te Duet AI: Duet AI, görüntülü görüşmeler sırasında not alacak, toplantı özetleri gönderecek ve hatta altyazıları 18 dile otomatik olarak çevirecek. Ayrıca Meet'teki Duet AI, her toplantı katılımcısının net bir şekilde görülmesini, duyulmasını ve anlaşılmasını sağlamak için stüdyo görünümünü, stüdyo aydınlatmasını ve stüdyo sesini duyurdu.

Google Chat’te Duet AI: İçeriğiniz hakkında sorular sormak, bir alanda paylaşılan belgelerin özetini almak ve kaçırılan konuşmaları takip etmek için Duet AI ile doğrudan sohbet edebileceksiniz. Ayrıca, sohbetlerden haberdar olmanızı sağlayacak yenilenmiş bir kullanıcı arayüzü, yeni kısayollar ve geliştirilmiş aramanın yanı sıra ekiplerin halihazırda ortak çalışma yaptıkları yerden toplantı başlatmalarına olanak tanıyan Chat'teki grup toplantıları da sunuldu.

Artık Duet AI'yı Google Workspace'te genel kullanım sunuluyor ve Duet AI'ın Google Cloud'daki önizleme özellikleri genişletiliyor ve genel kullanıma bu yılın sonlarında sunulacak.

Duet AI, artık çok çeşitli Google Cloud ürün ve hizmetlerinde yapay zeka desteği sağlayabiliyor; geliştiricilerin daha hızlı kod yazmasına yardımcı olacak bir kodlama asistanı, operatörlerin uygulama ve altyapı sorunlarını hızla gidermelerine yardımcı olacak bir uzman danışman, bir veri analisti olarak hızlı ve daha iyi bilgiler sağlamak ve bir güvenlik danışmanı olarak siber tehditleri önlemeye yardımcı olacak en iyi uygulamaları önermek gibi.

 

Google Cloud’daki Duet AI Duyuruları

Yazılım geliştirme: Duet AI, tüm yazılım geliştirme yaşam döngünüz boyunca uzman yardımı sağlayarak geliştiricilerin daha üretken olmalarına yardımcı olur. Kod tamamlama ve kod oluşturmanın yanı sıra, kodu yeniden düzenleme konusunda size yardımcı olarak uygulamaları daha hızlı modernleştirmenize yardımcı olabilir; Apigee'de Duet AI'yi kullanan herhangi bir geliştirici artık basit doğal dil istemlerini kullanarak kolayca API'ler ve entegrasyonlar oluşturabilir.

Uygulama ve altyapı işlemleri: Operatörler, altyapı yapılandırması, dağıtımla ilgili en iyi uygulamalar ve maliyet ve performans optimizasyonuna ilişkin uzman önerileri hakkında "nasıl yapılır" bilgilerini hızlı bir şekilde almak için doğrudan Google Cloud Console'da çeşitli hizmetlerde Duet AI ile doğal dilde sohbet edebilir.

Veri analizi: BigQuery'deki Duet AI, Python kodunun yanı sıra SQL sorguları yazmak için de bağlamsal yardım sağlar, tam işlevler ve kod blokları oluşturur, kod tamamlamalarını otomatik olarak önerir ve SQL ifadelerini doğal dilde açıklar ve şemanıza ve meta verilerinize dayalı olarak öneriler oluşturabilir. Bu yetenekler, veri ekiplerinin iş sonuçlarına daha fazla odaklanmasına olanak tanıyabilir.

Veritabanlarını hızlandırma ve moderleştirme: Cloud Spanner, AlloyDB ve Cloud SQL'deki Duet AI, doğal dili kullanarak verileri yapılandırmak, değiştirmek veya sorgulamak için kod oluşturmaya yardımcı olur. Ayrıca Duet AI'ın gücü Veri Tabanı Geçiş Hizmetine (Database Migration Service (DMS)) de getiriliyor; saklı prosedürler, işlevler, tetikleyiciler ve paketler gibi geleneksel çeviri teknolojileriyle dönüştürülemeyen veritabanı kodlarının dönüştürülmesinin otomatikleştirilmesine yardımcı olunuyor.

Güvenlik operasyonları: Duet AI'yi Chronicle Security Operations, Mandiant Threat Intelligence ve Security Command Center dahil olmak üzere güvenlik ürünlerine getiriliyor; bu, güvenlik profesyonellerinin tehditleri daha verimli bir şekilde önlemesini, güvenlik iş akışlarındaki zahmeti azaltmasını ve güvenlik yeteneklerini üst düzeye çıkarmasını sağlıyor.

Duet AI ile verileriniz sizin verilerinizdir. Kodunuz, Duet AI'ye inputlarınız ve Duet AI tarafından oluşturulan önerileriniz, paylaşılan modelleri eğitmek veya herhangi bir ürün geliştirmek için kullanılmayacaktır.

Google Cloud ile Analitiği Geniş Ölçekte Basitleştirin

Veri, GenAI'ın merkezinde yer alıyor; bu nedenle Google'ın Veri ve Yapay Zeka Bulutu'na, yeni analizlerin kilidini açmaya ve veri ekiplerinin üretkenliğini artırmaya yardımcı olacak yeni özellikler getiriliyor. BigQuery, Looker, Spanner, Dataplex ve veritabanı taşıma araçlarımızda veri mühendislerine ve veri analistlerine yardımcı olan Duet AI'ın lansmanına ek olarak, veri ve analiz alanında birkaç önemli duyuru daha var:

BigQuery Studio: Veri mühendisliği, analiz ve tahmine dayalı analiz için tek bir arayüz olan BigQuery Studio, veri ekiplerinin verimliliğini artırmaya yardımcı olur. Ayrıca Vertex AI temel modellerine yapılan yeni entegrasyonlarla, bulutlar arası analiz, yönetişim ve güvenli veri paylaşımına yönelik yeniliklerle kuruluşların veri havuzlarını yapay zekayla etkinleştirmelerine yardımcı olunuyor.

AlloyDB AI: AlloyDB AI, GenAI uygulamalarını kolayca oluşturmaya yönelik, Standart PostgreSQL'den 10 kata kadar daha hızlı olan yüksek performanslı vektör sorguları da dahil olmak üzere entegre bir dizi yetenek sunar. Ayrıca AlloyDB Omni ile AlloyDB'yi neredeyse her yerde çalıştırabilirsiniz. Buna on-premise, Google Cloud, AWS, Azure veya Google Distributed Cloud aracılığıyla da dahildir.

Data Cloud Partners: Açık veri ekosistemi, müşterilerin GenAI stratejileri için bir değerdir ve Google Cloud'da bulunan iş ortağı çözümlerinin ve veri kümelerinin kapsamı genişletilmeye devam ediliyor. Confluent, DataRobot, Dataiku, Datastax, Elastic, MongoDB, Neo4j, Redis, SingleStore ve Starburst gibi iş ortaklarımızın tümü, müşterilerin verilerle yapay zeka gelişimini hızlandırmasına ve geliştirmesine yardımcı olacak yeni yetenekler sunuyor. İş ortaklarımız ayrıca Analytics Hub'a, müşterilerin GenAI modellerini oluşturmak ve eğitmek için kullanabileceği daha fazla veri kümesi ekliyor.

Bu yenilikler, kuruluşların birleşik bir veri temeli aracılığıyla verilerin ve yapay zekanın tüm potansiyelinden yararlanmasına yardımcı olur. Google Cloud sayesinde şirketler artık verilerini her yerde çalıştırabilir ve yapay zeka ile makine öğrenimi araçlarını doğrudan verilerine taşıyabilir; bu da veri taşıma riskini ve maliyetini azaltabilir.

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz
Güncel Duyurular için
E-Mail Listesine Kayıt Olun!
BAŞARI HİKAYESİ

Migros Migration with No Code Change

HEMEN İZLE
HEMEN İNCELE
REFERANSLARIMIZ

Başarılı İş Ortaklarımıza Katılın!

Sektöründe öncü 120'den fazla şirket ile 200'den fazla başarılı proje geliştirerek Türkiye'nin alanında lider şirketleri ile çalışıyoruz.
Siz de başarılı iş ortaklarımız arasındaki yerinizi alın.

İlETİŞİM FORMU

Sizi Tanımak için Sabırsızlanıyoruz

Formu doldurarak çözüm danışmanlarımızın tarafınıza en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayın.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
İLETİŞİME GEÇ
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. “Kabul Et” butonuna tıkladığınızda bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Çerezleri nasıl kullandığımız, sildiğimiz ve engellediğimiz ile ilgili detaylı bilgi için lütfen Gizlilik Politikası sayfasını okuyunuz.