BLOG

İşlerinizi Kolaylaştırmak için Kullanabileceğiniz No-Code Toolları

"Kodlamanın geleceği, hiç kodlama yapmamaktır". Bu ifade GitHub CEO'su Chris Wanstrath'a aittir ve aslında kodsuz programlamanın özünü kısaca özetler. No-Code, adından da anlaşılacağı üzere kod kullanmadan uygulama geliştirmenizi sağlar.

BLOG

İşlerinizi Kolaylaştırmak için Kullanabileceğiniz No-Code Toolları

Doğru öğeleri doğru yere sürükleyerek, programcıların yardımı olmadan kendi uygulamanızı geliştirebilirsiniz. Çünkü No-Code platformlar, kod yazma hakkında hiçbir fikriniz olmasa bile web sayfası ve uygulama oluşturmanızı sağlar. Bu da, birçok kuruluş için zaman ve mali tasarruf anlamına geliri. Bu nedenle No-Code ya da Low-Code geliştirme platformları bu nedenle hızla büyümeye devam eder. Özellikle Microsoft, Google ve Salesforce gibi büyük markalar da bu teknolojiden yararlanarak açık ya da kapalı kaynaklı platformlar sunar. Peki bu devrim niteliğindeki No-Code nedir? Bu tür platformlar ne işe yarar? İşte No-Code hakkında bilmeniz gerekenler ve popüler No-Code araçları!

No-Code Nedir?

"Kodlamanın geleceği, hiç kodlama yapmamaktır". Bu ifade GitHub CEO'su Chris Wanstrath'a aittir ve aslında kodsuz programlamanın özünü kısaca özetler. No-Code, adından da anlaşılacağı üzere kod kullanmadan uygulama geliştirmenizi sağlar. No-Code tool'ları sayesinde size en uygun aracı bulabilir ve hazır yönergeler ile uygulamayı kişiselleştirebilir, start-up başlatabilir ve web sitenizi geliştirebilirsiniz.

No-Code, kodsuz bir uygulama oluşturabileceğiniz tüm geliştirme platformlarını ifade ettiği için kullanıcı dostu bir arayüz en önemli özelliklerinden biridir. Arayüz yardımıyla, örneğin doğru yere sürükleyerek ('sürükle ve bırak') uygulamanıza çeşitli öğeler ekleyebilirsiniz. Kod bilgisi olmadan basit bir uygulamayı hızlı bir şekilde bir araya getirmek için şablonlar ve eklentiler bulunur. No-Code platformlar evin planını oluşturmaya benzer. Evin tasarımı ve yerleşimi bellidir, size sadece banyo veya mutfak gibi unsurların nereye yerleştirileceğini belirlemeniz kalır.

No-Code, geliştiriciler veya (web) tasarımcıları web sitelerini ve uygulamaları sadece bir kaç şablona tıklayarak tamamlayabilir. Çünkü bir web sitesinin veya uygulamanın ihtiyacınız olan her öğesi dijital bir kitaplıkta bulunabilir. Bu alanda işlevleri uygulamak için yapı taşları olarak kullanabileceğiniz her türlü eklenti ve modüle de erişlebilirsiniz. İş süreçleri görsel akış şemaları şeklinde tasarlanır ve öğeleri yerleştirdiğiniz yer de burasıdır. Ancak bazen HTML ve CSS hakkında temel kullanım bilgileri gerekebilir.

En Popüler 6 No-Code Platformu

No-Code'un en önemli özelliği görsel geliştirme yöntemidir. No-Code platform, bir dizi sabit öğe ve işlevsellik içerir. Böylece hazır eklenti ve işlevlerden yararlanabilirsiniz. Siz de işlerinizi kolaylaştırmak için popüler No-Code Tool çeşitlerine göz atabilirsiniz.

1- Bubble

Bubble, bir web uygulaması geliştirmek için popüler ve yenilikçi bir No-Code platformdur. Kullanıcılar, sürükle ve bırak arayüzünü kullanarak görsel olarak çekici ve duyarlı uygulamalar oluşturabilir. Bubble, yerleşik bir veri tabanı, iş akışı otomasyonu ve API'leri entegre etme yeteneği sunar. Bu da, fikirlerini hızla hayata geçirmek isteyen geliştiriciler için erişilebilir ve güçlü bir çözüm olmasını sağlar. Veri tabanları ve gelişmiş mantık gibi çeşitli olasılıklar vardır, ancak yeterince iyi çalışan bir MVP oluşturmak çok zaman ve sabır gerektirir. Bubble aracının avantajları ise şöyledir:

  • Bubble sayesinde hiçbir kod yazmadan her türlü uygulama, araç ve platform oluşturabilirsiniz.
  • Bubble, uygulamanızın tasarımında size tam özgürlük verir. Arayüzü hayal ettiğiniz şekilde oluşturmanız için piksel hassasiyeti vardır.
  • Akıllı API bağlantıları ile uygulamanızın işlevselliğini artırabilirsiniz.
  • Uygulamanız ve birlikte çalışmayı tercih ettiğiniz sistemler arasında verileri senkronize edebilirsiniz.
  • Bubble, güvenilir ve hızlı barındırma sağlar. Trafiğinizde, kullanıcılarınızda ve veri depolamanızda herhangi bir sınır yoktur. Bu da, ölçeği büyütmeyi kolaylaştırır.

2- Glide Apps

Glide, mevcut veriler (ör. Google E-Tablolar, Excel veya Airtable'dan) etrafında bir uygulama oluşturmanıza olanak tanır. Örneğin bir ürün kataloğu veya iş platformu oluşturmak için kullanabilirsiniz. Bir veri kümeniz varsa Glide en iyi bir No-Code tool'lardan biridir. Bubble'dan çok daha sınırlıdır, ancak bu nedenle kullanımı daha kolaydır. Bu nedenle Glide , elektronik tabloları kullanıcı dostu uygulamalara dönüştürme konusunda uzmanlaşmış No-Code bir platformdur. Avantajları ise şunlardır:

  • Glide sayesinde birkaç dakikanızı ayırarak elektronik tablo yardımı ile uygulamanızı tamamlayabilirsiniz.
  • Mevcut e-tablolarla birlikte başlayabileceğiniz gibi kitaplıkta yer alan şablonları da tercih edebilirsiniz.
  • Glide şablonları, basit bir e-ticaret mağazası, restoran rehberi veya envanter izleyici gibi çeşitli olası kullanımları kapsar.
  • Bu şablonların her biri, uygulamanızın en baştan profesyonel görünmesini sağlayan şık bir kullanıcı arabirimi kullanır.
  • Glide, her amaca uygun kullanım için yaklaşık 40 bileşene sahiptir.

3- Appy Pie

Appy Pie, kullanıcıların işletmeleri veya kişisel kullanımları için özel uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyan bir uygulama oluşturma yazılımıdır. Kodlama veya programlama bilgisi gerektirmez ve uygulama geliştirme konusunda önceden deneyimi olmayanlar da dahil herkes tarafından kullanılabilir. Appy Pie, uygulama oluşturmayı kolay ve eğlenceli hale getiren sürükle/bırak arayüzüyle dikkat çeker. Appy Pie ile ücretsiz olarak sınırsız sayıda uygulama oluşturabilirsiniz. Uygulamanıza ekleyebileceğiniz özelliklerin veya işlevlerin sınırı yoktur. Ayrıca uygulamanızı App Store ve Google Play Store'da sorunsuz bir şekilde yayınlayabilirsiniz. Appy Pie, mobil uygulamalar oluşturmak içindir, ancak daha ucuz planların yalnızca Android uygulamalarını desteklediğini unutmamak gerekir. Öne çıkan özellikleri ise şöyle sıralanabilir:

  • Hem uygulamalar hem de otomasyonlar oluşturmak için kullanılabilir.
  • Grafik tasarım yazılımı dahildir.
  • Bir e-ticaret uygulaması yapmak kolaydır.
  • Gmail, Zoom, Facebook, Airtable gibi popüler yazılımlarla çok sayıda entegrasyon sağlar.

4- Buildfire

BuildFire, her ölçekten şirketin özel mobil ve web uygulamalarını kolaylıkla oluşturmasını sağlayan güçlü, kodsuz geliştirme platformudur. Sezgisel sürükle ve bırak arayüzüyle, herhangi bir kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan herkes bir uygulama oluşturabilir. BuildFire ayrıca, uygulamanızı daha da özelleştirmek için çok çeşitli özellikler ve eklentiler ile her adımda size yardımcı olacak bir uzman ekibi sunar. Bir çalışan üretkenliği aracı, bir müşteri sadakat programı veya başka bir şey geliştirmek isteyip istemediğinize göre, BuildFire size yardımcı olur.

5- Adalo

Adalo, teknolojiden çok az anlayan profesyonellerin bile uygulama oluşturmasını kolaylaştıran birçok kodsuz programlama platformundan biridir. Missouri merkezli yazılım şirketi, bubble.io'ya benzer bir sürükle ve bırak arayüzü kullanır. Bu sayede hazır tasarım parçaları kullanabilir veya Adalo'nun görsel düzenleme araçlarıyla sıfırdan başlayabilirsiniz. Amaç, güvenli, hızlı ve makul bir fiyata uygulamalar oluşturmaktır. Bu uygulama oluşturma yazılımı, kodlamayı öğrenmek zorunda kalmadan uygulamalar ve web siteleri yaratmanızı sağlar. Yararlanabileceğiniz özellikler ise şunlardır:

  • Yeniden kullanılabilir yapı parçalarını sürükleyip bırakarak uygulamanızın kullanıcı arayüzünü oluşturabilirsiniz.
  • Daha etkileşimli hale getirmek için uygulamanızın sayfalarını birbirine bağlayabilirsiniz.
  • Basit veri tabanı elektronik tablolarını kullanarak prototipten bitmiş uygulamaya hemen geçebilirsiniz.
  • Stripe, ödemeleri doğrudan uygulamanıza entegre etmenize olanak tanır.
  • Üyenizin tüm bilgilerini takip edebilir ve güncelleyebilirsiniz.
  • Halihazırda bir API'niz varsa başlangıç olarak Adalo No-Code platform iyi bir tercihtir.
  • Birçok uygulamayı bağlamak için tek bir ortak veri tabanı kullanabilirsiniz.

6-Squarespace

Squarespace, No-Code platformlardan biridir ve mükemmel web siteleri oluşturmanızı sağlar. Bununla birlikte alan adı alma ve logo oluşturma özellikleri sayesinde oldukça özgür seçimler yapmanıza olanak tanır. Kod gerektirmediğinden hemen herkesin rahatlıkla kullanabileceği platformların başında gelir. Size sunulan özelliklerden bazıları ise şunlardır:

  • Squarespace, tam da istediğiniz gibi bir web sitesi elde etmeniz için kullanışlı işlevlere sahiptir.
  • Şirketi tarafından kapalı kaynak olarak belirtilmiştir, bu da herkesin eklenti geliştiremeyeceği anlamına gelir.
  • Squarespace'in kullanımı kolay ve çok daha güvenlidir.
  • Yaklaşık 150 şablonu vardır ve neredeyse her biri estetik ve işlevsellik açısından mükemmeldir.
  • Squarespace ayrıca bir temayı beğeninize göre ayarlamayı kolaylaştıran bir sürükle ve bırak sistemi kullanır.
  • Herhangi bir kodlama veya tasarım bilgisi olmadan nispeten kısa bir süre içinde iyi bir web sitesi oluşturmanız da mümkündür.

No-Code platformlar her işletme ve şirket için uygun şablonlar sunarak yazılım konusunda süreçleri destekler ve zaman/mali tasarruf sağlamanıza yardımcı olur. Siz de dijitalleşme süreçlerinde No-Code platformlardan yardım almak, şirketinizi geleceğe hazırlamak için Komtaş ekosisteminden ve çözümlerinden yararlanabilir, size özel hizmetler için hemen iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz
Güncel Duyurular için
E-Mail Listesine Kayıt Olun!
BAŞARI HİKAYESİ

Eren Perakende - Product 360

HEMEN İZLE
HEMEN İNCELE
REFERANSLARIMIZ

Başarılı İş Ortaklarımıza Katılın!

Sektöründe öncü 120'den fazla şirket ile 200'den fazla başarılı proje geliştirerek Türkiye'nin alanında lider şirketleri ile çalışıyoruz.
Siz de başarılı iş ortaklarımız arasındaki yerinizi alın.

İlETİŞİM FORMU

Sizi Tanımak için Sabırsızlanıyoruz

Formu doldurarak çözüm danışmanlarımızın tarafınıza en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayın.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
İLETİŞİME GEÇ
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. “Kabul Et” butonuna tıkladığınızda bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Çerezleri nasıl kullandığımız, sildiğimiz ve engellediğimiz ile ilgili detaylı bilgi için lütfen Gizlilik Politikası sayfasını okuyunuz.